اسانس مایع روغنی شکلی است که به چند روش مختلف از گل محمدی و دیگر گیاهان دارویی برداشت می شود.
قیمت خرید انواع اسانس با توجه به نوع گیاه، قیمت خرید گیاه، درصد خلوص اسانس گیاهی، و خوراکی یا غیر خوراکی بودن اسانس گیاهی متغیر است. مشخّصاً قیمت خرید انواع اسانس گیاهی خوراکی بستگی قوی به قیمت گیاه در بازار دارد.
خواص انواع اسانس گیاهی خوراکی
اسانس مایع روغنی شکلی است که به چند روش مختلف از گل محمدی و دیگر گیاهان دارویی برداشت می شود. اسانس در واقع عصاره خالص گیاه به حساب می آید. اسانس گل محمدی موجود در گلاب و انواع اسانس خوراکی موجود در عرقیات گیاهی خواص متعدد دارویی، تقویتی و آرایشی دارند. به عنوان مثال اسانس خوراکی گل محمدی یا رز سرخ تسکین دهنده سیستم عصبی، مقوی قلب، تقویت کننده قوای جسمی و جنسی، و تنظیم کننده سیستم گوارشی می باشد. اسانس خوراکی نعناع بهبود دهنده عملکرد گوارش، رفع کننده یبوست و همچنین اسهال، و خوشبو کننده دهان است. از جمله خواص اسانس خوراکی آویشن خلط آور و ضد سرفه بودن آن است. برخی خواص اسانس خوراکی بهارنارنج شامل تسکین معده درد عصبی، تسکین اعصاب و روان، و شربتی خنک کننده در فصل گرما می شود. به طور کل انواع اسانس خوراکی گیاهی به دلیل خاصیت ضد افسردگی ، تحریک کنندگی ، سم زدایی ، ضد باکتریایی ، ضد ویروسی و آرام بخشی ، با عنوان یک درمان طبیعی ، ایمن و مقرون به صرفه، به دور از مواد و داروهای شیمیایی کم تاثیر، با عوارض و پرهزینه، کاربرد دارند.
قیمت خرید انواع اسانس گیاهی خوراکی
قیمت خرید انواع اسانس با توجه به نوع گیاه، قیمت خرید گیاه، درصد خلوص اسانس گیاهی، و خوراکی یا غیر خوراکی بودن اسانس گیاهی متغیر است. تنوع گیاهی دارویی در مناطق مختلف کشور به بیش از هفتاد گونه می رسد. با توجه به گونه گیاه، وارداتی بودن گیاه، سطح زیر کشت پرورشی _ دیم _ و خودرو گیاه، میزان اسانس دهی گیاه، و حجم تقاضای بازار نسبت به گیاه، قیمت خرید نهایی گیاه مشخص می شود. هر چه قیمت خرید گیاه بالاتر باشد و البته کیفیت تولید هم بالاتر باشد بالطبع قیمت تمام شده اسانس گیاهی بالاتر خواهد بود. مشخّصاً قیمت خرید انواع اسانس گیاهی بستگی قوی به قیمت گیاه در بازار دارد. تنوع قیمت در بازار انواع اسانس گیاهی بسیار گوناگون است. قیمت خرید یک گونه اسانس گیاهی به ازای هر کیلوگرم کمتر از یک میلیون تومان است در حالی که قیمت خرید گونه دیگر اسانس گیاهی بیش از ٢٠٠ میلیون تومان به ازای هر کیلوگرم است.
راههای تشخیص اسانس گیاهی خوراکی خالص از اسانس تقلبی
برای تشخیص اسانس گیاهی خوراکی خالص بهترین و مطمئن ترین راه، بررسی گواهی آزمایشگاهی اسانس گیاهی می باشد. با رصد آنالیز اجزای تشکیل دهنده اسانس گیاهی خوراکی متوجه وجود یا عدم وجود مواد شیمیایی و غیرطبیعی در اسانس گیاهی خواهیم شد. چنانچه فروشنده اسانس گیاهی خوراکی، گواهی عدم وجود مواد شیمیایی که به اختصار با نام آزمایش msds شناخته می شود را در اختیار خریدار قرار دهد، با بررسی آزمایش msds می توان به اصل بودن اسانس خوراکی خالص پی برد.
اسانس تقلبی به چند روش تهیه می شود. سودجویان به جای ارائه اسانس گیاهی خالص، با استفاده از مواد مصنوعی و شیمیایی، رایحه ای کاملاً مشابه اسانس گیاهی خالص ساخته و با روغن های کم ارزش ترکیب می کنند و اسانس تقلبی شیمیایی غیر خوراکی را با عنوانِ اسانس گیاهی خوراکی خالص به فروش می رسانند.
اسانس تقلبی هیچ گونه خاصیت دارویی ندارد. و صرفاً بو و رایحه ای شبیه اسانس گیاهی خالص دارد. یکی دیگر از راههایی که میتوان تا حدودی اسانس خالص را از اسانس تقلبی تشخیص داد اینکه به نرمی و آهستگی ظرف اسانس را جلوی بینی آورده و خیلی کم بو میکشیم، اگر بو و رایحه اسانس بیش از حد انتظار و غیر طبیعی و غیر واقعی به نظر رسید و اصطلاحاً بینی را زد، به خالص بودن اسانس گیاهی شک کنید. مقداری از اسانس را به دست خود بمالید و ماساژ دهید اگر بوی زیادی حس کردید، سپس دست هایتان را کاملاً شسته و خشک کنید اگر همچنان بوی زیاد اسانس را حس کردید، به خالص بودن اسانس گیاهی شک کنید.
بازار صادرات انواع اسانس گیاهی خوراکی
ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی بسیار خوبی که در زمینه تولید محصولات کشاورزی دارد، از تنوع گیاهی بسیار بالایی نیز برخوردار است. به همین دلیل تنوع رویش گیاهان دارویی در ایران بسیار چشمگیر و قابل توجه است. حدود هفتاد نوع گیاه دارویی که قابلیت تقطیر، عرقگیری و اسانس گیری دارند در مناطق مختلف کشور می رویند. با توجه به تنوع گیاهی و تنوع اسانس گیاهی حاصله، ایران دارای بزرگترین و متنوع ترین بازار صادرات انواع اسانس گیاهی خوراکی در جهان می باشد. برخی کشورهای همسایه جهت ساخت دارو، لوازم آرایشی بهداشتی، عطر و ادکلن های اصل، و ترکیب در صنايع غذایی جهت طعم دهی و رایحه بخشی، بخشی از بازار صادرات انواع اسانس گیاهی از مبدأ ایران به شمار می آیند. صادرات انواع اسانس گیاهی ارزآوری قابل توجهی برای کشور به همراه داشته است. انواع اسانس خوراکی در نوشیدنی ها و نوشابههای مختلف گیاهی و غیرگیاهی کاربرد دارد.